Het Begijnhof, stille oase

Een oase van rust in het centrum van Antwerpen, dat bestaat! In de binnenstad, dicht bij de Ossenmarkt vind je een grote poort die toegang geeft tot absolute stilte. De kleine huisjes die hier de grote Begijnhoftuin omringen, werden een 5-tal eeuwen geleden samen met de een kerkje, de Catharinakerk, gebouwd. Uiteraard zijn er enkele renovaties gebeurd, maar de plattegrond is identiek aan hoe het vroeger hoorde te zijn. Waar lang geleden minder gegoede Begijnen woonden, leven nu doodgewone burgers.

Begijnhof, rust, stilte, sereniteit, studentenbuurt, Antwerpen, binnenstad, Ossenmarkt, kerkje, Begijnen

Begijnhof 2

Wanneer je het Begijnhof binnenstapt, is het net alsof je aan de andere kant van een magisch portaal bent beland en in een andere wereld terecht bent gekomen. Maar er is meer te vinden dan alleen rust, wanneer je de grote, zware houten poort binnenstapt. Als bezoeker kan je de kasseien weg onveilig maken en aan de zijkant genieten van de prachtige binnentuin. Deze is helaas niet toegankelijk voor het publiek, tenzij je een bandiet bent die stiekem binnenglipt, al lijkt dat niet echt een goed idee. Er heerst een geweldig goede sfeer tussen de inwoners van het Begijnhof, waar iedereen elkaar schijnt te kennen en af en toe eens buitenkomt voor een babbeltje met de buren.

Begijnhof 3

Het kerkje dat je aan de andere kant van de binnentuin vindt, is net als het steegje voor iedereen toegankelijk. De bewoners doen hun best om het Begijnhof zo goed mogelijk te onderhouden. Zo is iedere voordeur anders versierd en zijn er verschillende gaten in de muren gemetseld die een voor een opgevuld zijn met mariabeeldjes. Alles is perfect onderhouden. Zelfs het grote beeld aan de overkant van de ingang ziet er als gloednieuw uit.

Begijnhof 8

Begijnhof 12

Begijnhof 11

Begijnhof 10

Voor zij die van een vleugje extra geschiedenis houden: er worden gidsbeurten georganiseerd voor groepen vanaf 20 personen, al komt deze oase pas helemaal op zijn recht wanneer je deze alleen bezoekt. Een aanrader voor iedereen die even van de drukte wilt ontkomen.

Begijnhof 5

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s