Het vernieuwde Plantin-Moretus museum

Sinds kort is het Plantin-Moretus museum, of boekdrukkunst museum, weer geopend na enkele restauraties. De inrichting van de imposante kamers is hetzelfde gebleven, maar dan met enkele updates, zoals video- en geluidsfragmenten, een gloednieuwe museumwinkel, replica’s van de vele eeuwenoude boeken waar bezoekers rustig door kunnen bladeren en enkele verfraaide leeszalen. Een splinternieuwe bezoekersgids, maakt het nu ook mogelijk om zonder betalende gids het museum rond te wandelen en over alle prachtige, authentieke en vaak ook indrukwekkende voorwerpen wat bij te leren. Bovendien werd de geweldige patriciërswoning van Plantin en zijn familie erkend als UNESCO-werelderfgoed, zeker de moeite waard dus!

Plantin 6

Het Plantin-Moretus museum is zeker en vast een aanrader voor iedereen die fan is van oude gebouwen en voorwerpen, waaronder voornamelijk boeken en vooral voor iedereen die geïnteresseerd is in het ontstaan en de evolutie van de boekdrukkunst, want daar draait het uiteindelijk wel allemaal om. Urenlang kan je er doorbrengen en dan nog is het hoogstwaarschijnlijk dat er ergens in het huis een kamertje zit verstopt dat je per ongeluk bent overgeslagen. De hoge muren, bekleed met wandtapijt en de vele gedetailleerde schilderijen die daarbij horen, maken het plaatje helemaal af.

img_0742_fotor

img_0739_fotor

Vergeet ook zeker de prachtige binnentuin niet te bezoeken, want ook die is volledig toegankelijk. Vooral in de lente, wanneer de fleurige bloessem de eerste tekenen van de aankomende zomer vertoont, ziet de tuin er wondermooi uit en is dit de ideale gelegenheid om even rustig op een bankje van al het moois te genieten. Pas als je even de tijd neemt en naar de hoge omwalling kijkt, merk je hoe groot de woning eigenlijk was, zeker voor die tijd. Ook grenzen er verschillende deuren die naar kamertjes leiden waar weer een nieuw aspect van de boekdrukkunst tentoon wordt gesteld. Zonder plattegrond loop je de helft van deze ontdekkingswaardige kamers zo voorbij.

Uiteraard draait alles hier om boeken, eeuwenoude exemplaren die zo knap in elkaar zitten dat je bijna niet zou geloven dat ze zoveel jaren geleden zijn gedrukt, of zelfs met de hand geschreven zijn. Toch hoef je echt geen nerdy boekenwurm te zijn om hier eens langs te gaan. Voor groot en klein, oud en jong, is er wat te beleven. Bovendien is het museumbezoek volledig gratis voor wie in Antwerpen woont en een A-kaart in bezit heeft. Daar kan je het toch echt niet voor laten!

Plantin 3

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s