De bijzonderheden van het Antwerpse stadspark

Het stadspark, een driehoekig park van 14 hectare groot, ligt slechts enkele meters van het hartje van Antwerpen verwijderd, maar is een verademing voor iedereen die even van ‘de natuur’ wilt genieten. Een grote vijver waar eendjes en witte zwanen op vertoeven, grasvelden waar je tijdens de warme zomerdagen heerlijk kan gaan zonnen, beeldhouwwerken en monumenten voor de kunstliefhebbers, een speeltuin voor de allerkleinsten en wandelpaden voor de actievelingen onder ons; hier vindt iedereen zijn plekje wel.

Stadspark 4

stadspark, Antwerpen, België, natuur, groen, speeltuin, brug, bomen, herfst, wandelen, joggen, hardlopen, beelden, bunker, park

Er is werkelijk zoveel te zien dat je niet weet waar je eerst moet gaan kijken. Om te beginnen is het stadspark een groene oase, weg van de grauwe betonblokken die de omgeving meer en meer opvullen. Dennenbomen, struikgewas en uitgestrekte grasperken vertegenwoordigen de kleur groen op hun best, zelfs tijdens de winter. De loofbomen die hun mooi verkleurde blaadjes verliezen in de herfst, zorgen daarentegen voor een wondermooi kleuren tapijt. Daartussen zitten trouwens nog een paar Duitse bunkers verscholen die dateren van de Tweede Wereldoorlog. Zelfs het stadspark is tijdens die periode niet gespaard gebleven. De indrukwekkende oorlogsmonumenten die hier te vinden zijn, zijn dan ook niet misplaatst. De wandelpaden leiden je naar al deze mooie bezienswaardigheden.

Stadspark 18

Stadspark 16

Wie de verhoogde weg volgt, komt uit op een prachtige witte brug die uitzicht biedt op de parkvijver en een groot deel van Antwerpen zelf. Voor een brug die zich niet al te hoog bevindt, is het uitzicht erg indrukwekkend. Als je onder de brug door wandelt, kom je dan weer iets helemaal anders tegen: rotsen! Verschillende grote opgestapelde stenen geven een buitenlands vakantiegevoel, terwijl een groot rotsmonument net het mysterieuze van de stenen naar boven haalt.

Stadspark 14

Stadspark 9

 

Bovendien is het Antwerpse stadspark een paradijs voor de joggers en hardlopers onder ons. In de drukke stad lopen en om de paar seconden moeten stoppen voor verkeerslichten of de drukke menigte is alles behalve ideaal. Wie in de stad woont kan ervan meespreken. Geen nood, want het stadspark biedt een uitstekende oplossing. De verharde paden zijn ideaal ingericht voor wie een loopje wilt wagen. Rondom de vijver werd een loop- en wandelroute uitgetekend van 1,4 km lang. Om de 100 meter staat een paaltje met daarop de afgelegde afstand. Deze rondtour wordt erg vaak gebruikt. Het gebeurt slechts zelden dat je geen jogger of hardloper tegenkomt bij een bezoek aan het stadspark.

Stadspark 23

Stadspark 5

Jammer genoeg voor hondenliefhebbers die hier komen wandelen, moeten honden steeds aan de leiband gehouden worden. Een hondenpark is helaas niet aanwezig. Toch is dit een paradijs voor baasjes die de stadsdrukte even beu zijn en een tijdje van de rust en vrijheid willen genieten van het stadspark. Dagelijks komen hier veel honden, groot en klein, een frisse neus scheppen, achter de tamme duiven aan hollen of gezellig socializen met andere viervoeters. Aan de grote opkomst van keffertjes te zien, lijkt deze stadstuin een heus hondenparadijs.

Stadspark 15

Wie dit geweldige park nog nooit heeft bezocht, weet niet wat hij mist. Naar mijn mening is dit plekje een van de mooiste Pareltjes van A.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s