Unieke beelden in het Middelheimpark

Een van de grootste beeldenparken ter wereld bevindt zich in Antwerpen zelf, niet zo ver van de drukke stad verwijderd. Zowel tijdelijke tentoonstellingen als vaste collecties sieren het park en lokken jaarlijks zo’n 250 000 bezoekers. Wie wilt nu geen dagje spenderen in een prachtig domein dat door de Britse krant The Guardian zelfs in de top 10 van beste beeldparken in Europa is opgenomen?

Middelheim 10

Wie houdt van kunst of natuur (of nog beter: van allebei) zal het Middelheimpark zeker en vast geweldig vinden. Urenlang kan je hier rondhangen en steeds weer versteld staan van wat er te zien is. De meest uiteenlopende beeldencollecties vind je hier. Bovendien worden vaak tijdelijke expo’s gehouden, waardoor er steeds nieuwe werken te ontdekken zijn. Het park is elke dag open, behalve op maandag en feestdagen, maar is niet aan te raden op regenachtige dagen, waarvan we tijdens de grauwe Belgische winters maar niet genoeg krijgen…

Schuilplaatsen zijn hier best schaars. Tenzij je besluit een droog plekje op te zoeken onder een standbeeld, is een paraplu of goede regenjas de enige optie. Wanneer het zonnetje haar warme zonnestralen door de wolken heen weet te sturen, is het Middelheimpark nog eens 1000x mooier. De reflecties van het zonlicht op de kunstwerken kan trouwens voor unieke beelden zorgen.

Middelheim 2

Middelheim 3

Niet te verwonderen dat in een gebied van bijna 30 hectare groot, gevuld met moderne en hedendaagse kunst enorm veel te zien is. Grote namen, zoals Henry Moore, Alberto Giacometti of August Rodin komen hier meermaals voor, maar ook minder bekende talenten verdienen een eigen plekje in het Middelheim museum. 

Middelheim 9

Niet iedereen komt hier echter voor de indrukwekkende kunstwerken. Het Middelheim is en blijft een park, een groene oase vol grasvelden, struikgewas en bomen waar ook natuurliefhebbers graag doorheen wandelen.

Dit rustige plekje heeft zijn naam te danken aan het kasteel dat op dit domein gebouwd is en ondertussen is omgetoverd tot restaurant en feestzaal. Alsof dit gebouw niet opmerkelijk genoeg is, trekt het kunstwerk Misconceivable de aandacht meteen in de richting van het kasteel. Het park heeft dit werk, beter bekend als de gebogen boot, een ontwerp van Erwin Wurm, voor meer dan 300 000 euro aangekocht. In een beeldenpark duiken de beelden werkelijk overal op.

Middelheim 4

Middelheim 5

In het kasteel zelf zijn eet- en drinkgelegenheden. Ook is er een openbare wc, een museumshop en -gids en gratis wifi te vinden. Voor een plattegrond en meer informatie over de verschillende beeldhouwwerken, kan je ook terecht op de site van het Middelheim museum.

Wie trouwens niet genoeg krijgt van de mooie Antwerpse parkjes, hoeft nauwelijks de staat over te steken om de volgende ‘place to be’ onveilig te maken: het Nachtegalenpark. Hier vind je geen beelden, maar ook dit park is absoluut de moeite waard.  

Middelheim 7

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s