Den Botaniek, buitenland in eigen stad

In de Antwerpse binnenstad, aan de Leopoldstraat ligt een eeuwenoude plantentuin van bijna een hectare groot. Sinds de 18e eeuw heeft de tuin gediend als kruidentuin en moestuin. Ondertussen is dit groene paradijsje omgetoverd tot openbare tuin, gevuld met in- en uitheemse planten. Iedereen is welkom, maar vooral voor poëten onder ons, blijft deze tuin een erg bijzonder plekje.

Den Botaniek 7

Den Botaniek 10

Zo’n 2000 verschillende plantensoorten vallen te bezichtigen in Den Botaniek. Een kronkelig pad leidt bezoekers doorheen dit rustige parkje, langs planten die wel van een andere wereld lijken te komen. Afwisselend met al dat groens, komen er ook enkele kunstwerkjes voor, die het parkje helemaal afmaken. Ook een vijvertje met met mini waterval mocht zeker niet ontbreken. Ook daar hebben ze voor gezorgd. De naamplaatjes geven aan om welke soort boom of struik het gaat, terwijl je langs de bladeren struint of visjes probeert te spotten in de vijver. Ook in de serre valt er vanalles te ontdekken.

Den Botaniek 3

Tijdens het weekend is de bijhorende serre toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in tropische planten die een paar graden meer prefereren. Tijdens de weekdagen moet je het als bezoeker helaas stellen met wat er buiten te zien is, maar dat is ongetwijfeld de moeite waard.

Den Botaniek 2

Wie een getraind oog heeft en niet te overweldigend deze verborgen parel binnen wandelde, zal ergens wel hebben gelezen dat de tuin ook wel ‘Tuin der Poëten’ wordt genoemd. Tussen de vele planten zitten korte gedichtjes verborgen, al dan niet gelinkt aan een QR-code, zodat deze ook te beluisteren zijn. Ook gedichtenwandelingen doorheen de tuin worden meerdere keren per jaar georganiseerd, vooral in de zomer. De tuin heeft zijn naam te danken aan een gedicht van Peter Holvoet-Hanssen dat over de botanische tuin gaat. In 2013 werd dit plekje natuur uiteindelijk officieel omgetoverd tot ‘Tuin der Poëten’.

Den Botaniek 5

Toevallige voorbijgangers die besluiten om dit opmerkelijke stukje Antwerpen te verkennen, wandelaars die hier een frisse neus komen halen, levensgenieters die op een bankje genieten van de omgeving, diep verzonken in een goed boek… En ook de groendienst is vaak van de partij, want een tuin als deze blijft er niet zo prachtig uitzien zonder een goede onderhoudsbeurt. Hier ben je bijna nooit alleen, maar dat betekent niet dat de rust vergaat. In Den Botaniek vindt iedereen zijn plekje wel.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s